divendres, 6 de desembre del 2019

La tecnologia immersiva, una de les meves eines docents


LA TECNOLOGIA IMMERSIVA: UNA DE LES MEVES EINES DOCENTS


Tinc la gran sort de poder utilitzar la Realitat Virtual i Immersiva des de fa un parell d'any a les aules, i anar-la explicant a diverses jornades de formació, experiències docents i qualitat. Així que enlloc de presentar una experiència d'altres companys, m'agradaria presentar-vos la meva amb els alumnes, i que va ser la guanyadora del Mobile Learning Awards l'edició del 2018. A l'Augmentame es presenten activitats similars a aquesta, però posats a fer, us ensenyo que fan els alumnes a partir de vídeos.

MLA18: Best Digital Classroom Experience - Electrical installations

Tot això va començar fa un temps pensant com podíem arribar als alumnes de la FP Bàsica. Com traslladar els plànols elèctrics en dues dimensions, fins a uns models en realitat virtual. Dels plànols 2D a la realitat virtual va ser el projecte guanyador com a millor experiència docent al Mobile Learning Awards de mSchools el mes Març de 2018




Molts alumnes no tenen la capacitat de relacionar els plànols en paper amb la realitat. El pas de les 2 dimensions a les 3 els costa. Els estudiants d'electricitat i electrònica treballen constantment amb aquests plans, i tenen una simbologia i estructura que només si ets un elèctric ets capaç d'entendre. 

L'objectiu d'el projecte va ser apropar els plànols a qualsevol persona. La realitat virtual es va utilitzar en un doble vessant. La primera era el pas de les 2 dimensions a les 3, però també el poder ensenyar a qualsevol, com electricistes el tipus d'instal·lació que van a realitzar. Per tant la VR es converteix en una potent eina de màrqueting i presentació de projectes, també, com es pot veure.




I és per tot el que tots els estudiants van presentar en els seus projectes de síntesi de creació d'una empresa, un model en 2D en forma de Planes d'instal·lacions Elèctriques i Electròniques, i un model en 3D que es programi amb Cospaces Maker (ara desaparegut, i reabsorbit  per Cospaces Edu)

Objectius del projecte
  •  Programació de sales de realitat virtual en 360 graus amb Cospaces.
  •  Convertir els plànols en dues dimensions en sales guiades i realistes en tres dimensions que es poden visitar amb realitat virtual.
  •  Esdevenir una eina innovadora de presentació de projectes d'instal·lacions elèctriques i electròniques en la Formació Professional.
  •  Dotar als alumnes de competències informàtiques innovadores i diferenciadores que siguin útils en el seu futur, tant com a estudiants de grau mitjà com en l'àmbit laboral.
  •  Capacitar en eines de presentació de projectes i estratègies de màrqueting i venda de productes, projectes i serveis.

POTS VISITAR CADA PROJECTE


Els projectes de síntesis els van escriure en català. La comunicació la vam fer en castellà, i el resum en anglès. Us deixo els enllaços amb l'anunci de totes les empreses que van crear. En ells podreu veure un vídeo d’una visita per les seves instal·lacions a Realitat Virtual. La plataforma va tancar, i la seva feina és ara a les xarxes. Val la pena veure, com des d’una idea senzilla, van generar un projecte que va ser pioner a un nivell de centre, i que va marcar un abans i després en la FP Bàsica, i a apropar la FP de cada vegada més a la indústria 4.0.

PROJECTE DE SÍNTESIS- YSERA-  Ven, transfórmate y juega sin límites. Nunca en tu ciudad has tenido una cooperativa dirigida principalmente a ofrecer servicios de juegos de rol de mesa.

PROJECTE DE SÍNTESIS: LA ROKA : La Roka: tu rocódromo para cada momento. Este rocódromo proporciona varios servicios para los clientes como bar, duchas, barbacoas, monitores de escaladas, alquiler de material. Magnesio, pies de gato, y a disfrutar del pack completo, ya sea con amigos o en família.

PROJECTE DE SÍNTESIS GORRAS -CSO- Gorras hay muchas, pero Gorras CSO no tantas.
No son simples gorras, aquí rompemos con lo típico y os permitimos que escojáis exactamente como queréis que sea la vuestra y que sea única.

PROJECTE DE SÍNTESIS: MAD BLOCK CRUSHER- En Mad block crusher lo que buscamos es que disfrutes de la estancia en nuestras instalaciones y fuera de ellas, probando tu material favorito de escalada en bloque de todo tipo.

PROYECTO DE SÍNTESIS- HUNT3RZ- Si eres un aficionado del skateboarding, si necesitas todos los días estar en contacto con las tablas de madera con ejes y ruedas, con tuercas y tornillos para no desmontarse,  eres de HUNT3RZ.

PROYECTO DE SÍNTESIS- OMEGA- Omega: La teva empresa preparadora de vehicles d'alta gamma i de personalització

PROYECTO DE SÍNTESIS- FUNDAS +- Fudas+: Empresa dedicada a la creació i comercialització de fundes de mòbils originals.

PROJECTE DE SÍNTESI- ROMO- ROMO és una botiga i taller de confecció de roba a mida per a totes les edats. 

PROJECTE DE SÍNTESIS- The hip hop house- Hip Hop House es una tienda de tatuajes, que fomenta la creatividad a todos los niveles. Los tattos se acompañan de música que puedes grabar y grafittis que puedes pintar en las paredes exteriores del local. ademas disponemos de un estudio en el que raperos podrán grabar todos sus canciones y samplear y grabar scraches si eres beatmaker.


ALTRES EXPERIÈNCIES 


Com a formadora a INTEF, he participat també en Mesa Redonda: alumnos prosumidores de VR. Experiencias inspiradoras.  -Miércoles, 6 de junio (19 horas, UTC+2). Font: INTEF.  Vídeo disponible AQUÍ en Licencia Atribución de Creative Commons (reutilización permitida).

Cada any realitzo, una ponència al Pint of Science que és un festival de ciència divulgativa que es fa a nivell mundial en la que explico com utilitzem les noves tecnologies a l'aula.


M'encanta portat la VR a llars d'infants, residències d'avis o a l'escola. Perquè no tot ha de ser tecnologia educativa, de vegades, també cal distreure'ns!

Salut!


#RVEduca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Respecta totes les opinions /// Respeta todas las opiniones